Mediji i izgradnja mira

Kurs će se osvrnuti na to kako je počeo rat na prostoru bivše SFRJ, tema je koja zaokuplja i domaću i svjetsku javnost. Poslije svakog rata pa tako i ovoga koji je na našem prostoru okončan prije dvadeset godina uglavnom se sumiraju posljedice dok o uzrocima onim političkim i medijskim malo tko vodi računa. Da bi smo uopće razgovarali o izgradnji mira, moramo znati ili barem donekle shvatiti tko i kako mir i stabilnost jedne države uništi. Koliko su odgovorni političari a koliko mediji za ratno zlo koje se događalo ili su mediji samo bili dio političkog oružja te kako danas iste te medije možemo iskoristiti u svrhu izgradnje mira među ljudima i narodima bivše Jugoslavije.S medijima izgraditi mira danas na Balkanu izgleda kao ne moguća misija ali ako sagledamo činjenično kroz što smo sve prošli vidjet ćemo da i te kako ima smisla  pozabaviti se temom „Mediji i izgradnja mira“ Energiju usmjerimo u pravcu humanizma a ne dnevno političkih potreba političara kojima je to jedini način da na vlasti ostanu još koji mjesec. Mir je moguć i nema alternativu.

Mediji i izgradnja mira: Forum

Home Forumi Mediji i izgradnja mira

Ova tema sadrži 15 odgovora, ima 7 sudionika, zadnji odgovor od:  Bojana Naimarević prije 1 godina, 8 mjeseci.

 • Autor
  Postovi
 • #1972

  Emil Karamatić
  Predavač

  Drage mirovnjakinje i mirovnjaci,

  Ukoliko imate pitanja ili komentare, te ukoliko su potrebna dodatna pojašnjenja za teme koje smo obradili kroz ovu cjelinu, slobodno pišite. Na forumu možemo razmjeniti mišljenja ili diskutirati izgradnju mira. Vaše mišljenje nam je važno. Pišite i budite agenti izgradnje mira.

 • #2334

  Emil Karamatić
  Predavač

  Ako vam je sve jasno, sretan sam što imamo takvu omladinu, a ako mislite da trebate postaviti jedno ili više pitanja, dajte slobodu umu i širinu riječi. Poslije ovih predavanja ne mislim da mi je sve jasno, niti mislim kako puno znam. Vaša pitanja i pokušaj ka traženju odgovora zasigurno će pojačati želju za većim znanjem, zato razgovarajmo, jer nema boljeg graditelja mira od razgovora.

 • #2378

  Postovanje Emile,
  U Vasem predavanju ste dosta toga objasnili. Mislim da mediji danas dosta vise uticu na ljude, jer smo svesni napretka medija. Mediji danas, kao ni za vreme ratova, nisu slobodni, i to je najveci problem, zato pomirenje ide ovako sporo. Gotovo sve politicke partije, poseduju svoje medije, koje odredjuju i sami program samih medija. Danasnji mediji, pre svega internet je vrlo opasan, jer njemu imaju pristup vrlo siroke mase, posebno, mlade osobe. Sto kazem ovo, jer zato sto mlade osobe, koje se nisu izgradile kao licnost, i koje nemaju puno saznanja o ratnim desavanjima, mogu mnogo toga da procitaju na internetu, sto im moze ostati urezano kao jedina istina, sto kasnije utice na formirane odredjenih stavova prema necemu. Vrlo bitno je napomenuti da dokle god postoje tri istine, tri istorije, do pomirenja ne moze doci. Treba da svi, na celu sa vrhom vlasti da krenemo na put pomirenja, jer meni kao mladom coveku, bitno je da moja porodica i ja zivimo slobodno i da nam mir bude najbitniji, i da nikad ne dozvolimo da se ponovi ono sto nam se desilo.

 • #2382

  Emil Karamatić
  Predavač

  Poštovani Aleksandre,
  drago mi je što ste se javili, a pored svega što pametno i mudro govorite.
  Složit ću se, a složit će se svako razuman. Mir nema alternativu. Ratne devedesete, su nam bliska prošlost, a o tom vremenu se mora govoriti.
  Prave valjane odgovore što se zapravo tih zlih godina dogodilo imat ćemo tek kad u razgovorima o njima budemo isključili emocije i kada ti događaji iz bliske prošlosti prerastu u historiju. Sudionici događaja najčešće nisu oslobođeni emocija u razgovoru o tom vremenu.
  Mlade generacije, odnosno Vi Aleksandre i Vaša generacija tj suvremenici bliske prošlosti će tek biti valjani sudci onoga što se događalo. Zato budete aktivni, (evo kao i sad), u građenju mira i pronalazite valjane odgovore i širite ih među svojim kolegama.
  Idimo ka jednoj istini kao mjeri za budućnost, koja je potrebna historiji, a ne emotivnim stanjima pojedinaca i zlouporabama u dnevno političke svrhe.
  Koristite moderne medije ali budite i mudri, koristite svoja prava ali budite i odgovorni. Nikad ne posežite za pravom bez odgovornosti.
  Demokraciju shvatite kao balans između prava i odgovornosti i neka vam to bude ideja vodilja kada sjedate za kompjutor i kada izlazite na društvene mreže, medij s kojim upravljate.
  Svako Vam dobro i hvala na lijepim riječima.
  Vaša razmišljanja su pravac za zdravu budućnosti.

 • #2827

  Saša Delić
  Sudionik

  Imam dvije opaske u vezi dosadašnjih predavanja. Prvo, nejasno mi je zašto su sadržaji 1. i 2. predavanja identični. Drugo, Slobodan Milošević je došao na mjesto predsjednika CK Srbije 1987/88, a ne 1997/98.

 • #2855

  Armin Marić
  Sudionik

  Poštovani Emile,
  drago mi je da sam mogao da slušam Vaša kvalitetna predavanja o važnosti medija pri izgradnji mira.
  Pošto sam još učenik gimnazije, svakako odrastam u periodu najveće dostupnosti informacija.
  Danas smo, više nego ikada prije, u sposobnosti da maksimalno iskoristimo internet za kvalitetno informiranje i produbljivanje vlastitog znanja.
  Međutim, kao što Ste i rekli, rijetko ko zapravo i koristi internet za takve svrhe.
  Moć i uticaj koji internet ima nad širokim narodnim masama je ogroman, pa je zbog toga idealni medij za promovisanje različitih ekstremističkih poruka narušavanja mira, koje su često vrlo smišljeno prikrivene da djeluju na podsvijest svih koji se njim služe.
  Zapravo su mediji ključni za oblikovanje stavova stanovništva o trenutnim situacijama u državi.
  Ako se skreće pažnja s ključnih problema u jednoj državi na svakodnevne trendove, izgradnja mira će svakako biti otežana zbog neinformiranosti ali i nezainteresovanosti stanovništva za promjene.
  Kritičkim razmišljanjem možemo graditi mir, a da pritom ne izgubimo stvarnu sliku i stanje društva o kojem mnogi isključivo saznavaju putem medija.

 • #2870

  Emil Karamatić
  Predavač

  Poštovani Saša,
  greške su moguće. Hvala na ispravci.

 • #2871

  Emil Karamatić
  Predavač

  Poštovani Armine,

  drago mi je da ste iz predavanja uzeli ono najbolje. Koliko god učili vi od mene ili nas predavača učim i ja od vas. I to je svakako veliko zadovoljstvo. Ovo je samo mali dio onoga što mediji uistinu jesu. Vjerujem da ćemo istraživati i dalje na obostrano zadovoljstvo. A od medija uzimati najbolje. Upravo ono što koristi izgradnji mira. Nije lak posao, ali ne smijemo odustati.

  S poštovanjem

 • #2984

  Predrag
  Sudionik

  Добро сте препознали и идентификовали као кључни проблем који медији потенцирају, како у вријеме сукоба тако и данас, а то је да су за лошу економску, политичку, културну и сваку другу ситуацију, криви “они други”. Ријетко који медиј жели објективно и непристрасно сагледати свеукупну ситуацију и дати један непристрасан суд о свему томе. Питам се има ли независних и ненавијачких медија? Има али су ријетки. Тужна је чињеница да је опасно бити непристрасан. Или си “њихов или наш”. Пут између њиховог и нашег, пут који био спона између народа и религија, је авантуризам и непопуларан. А тај пут, пут споне и заједнице, је ништа више ни мање, до једини нормални, хумани и човјечански пут. Медији имају велику улогу, како у стварању конфликта, тако и у изградњи мира. Велика је предност што се данас могу користити друштвене мреже за промоцију мира и заједничког живота. И зато их сви требамо користити за промоцију дијалога, мира и заједничког живота у нашој држави. Свако од нас то може, треба и мора, мир је у мени и теби, почнимо, подстакнимо промовишимо мир, јер он нема алтернативу. Он је једино природно стање човека, све друго је неприродно, чак шта више противприродно стање.

 • #3215

  Emil Karamatić
  Predavač

  Drage mirovnjakinje i mirovnjaci,
  prije nego što krenemo sa novim komentarima, s malim zakašnjenjem, pozdrav Predragu, uz želju da kako rekoste promičete mir kao vrijednost koja nema alternativu.
  A sad lijep pozdrav i novim polaznicima MŠIM.
  Drago mi je da smo zajedno. Ne dvojite. Pišite i budimo dio priče o izgradnji mira.
  S poštovanjem.

 • #3224

  Dragi Emile,

  odlična mi je ova vaša refleksija uticaja medija na proces pomirenja, kao i procese narušavanja mira od 90.god.pa do danas..Ono na sta bi skrenula pažnju jeste i problematika nedovoljnog medijskog prostora posebno za afirmativne priče, upravo je i to jedan od razloga gdje su nama te “istine” jedino onda dostupne preko društvenih mreža. Takođe, mislim da je izuzetno važno govoriti pored ove medijske huškačke i ratne retorke i o ograničenosti slobode medijskog izvještavanja kao i sve češćeg napada na novinare/ke u ovom stanju “mira”. Oosobito smatram nužnim istaknuti sve ponizniji odnos prema novinarima i novinarkama, kao i pritisak na medije i ne tretiranje novinara i novinarki kao službenih lica. Izuzetno mi je bitno ovo što ste rekli da dok se svako od nas ne pokloni ispred spomenika stradali svih zrtava da nema istinske sreće i pomirenja, mislim da je upravo to ono što trebamo više da slušamo kroz medijski diskurs. Pozdrav.

 • #3228

  Emil Karamatić
  Predavač

  Poštovana Vildana,
  veliko mi je zadovoljstvo što ste predavanjem ponukani na daljnja i šira razmišljanja na ponuđenu temu. Svakako, moram priznati, u ovom kratkom predavanju sam tek otvorio jako kompleksno pitanje. Razmišljanja sam ako riječi, rečenice, tekstovi, tek knjige izgovorene ili napisane u svrhu izgradnje mira ponude mogućnost neograničenog broja novih pitanja nisu uzalud napisane ili izgovorene Ako sam berem malo otvorio vrata za dodatna razmišljanja i postavljena nova pitanja u svrhu traganja za novim odgovorima u procesu izgradnje mira mislim da je na pomolu naš zajednički uspjeh.
  Pozdrav

 • #3527

  Emil Karamatić
  Predavač

  Drage mirovnjakinje i mirovnjaci,

  darago mi je da se osluškujmo i pridonosimo miru.

  Veliko mi je zadovoljstvo da smo ponovo zajedno.

  Pitanja, komentari i sugestije su od zajedničkog dobra.

  Zato drage moje mirovnjakinje, dragi moji mirovnjaci. Krenimo.

 • #3535

  Poštovani gospodine Karamatić, ovo je prva tema koju sam odlušala u jednom dahu, tim više jer sam se nedavno u jednom projektu dotakla iste, tačnije cyber prostora. Vaše izlaganje je za svaki respekt, stvari nazivate pravim imenom, posložili ste kockice baš onako kako treba. Ona stara “zavadi pa vladaj” živi i danas, bitno je samo naći okidač na koji bi se primjenila. Kod nas je to nacionalistička retorika. Rat je, sam po sebi, najveća glupost i besmislica koja postoji na svijetu. Iza paravana su uvijek u igri interesi “velikih igrača” koji se potom kataliziraju kroz uvlačenje velikog broja vojno sposobnog stanovništva u sukob. Nakon njega ostaje pustoš, ne samo u vidu ljudskih žrtava i materijalne štete nego u vidu brojnih psiholoških ožiljaka koji se manifestuju generacijama kasnije, što kroz lična iskustva, što kroz retoriku koju prenosimo na potomke koji, de facto, nemaju veze s bilo čim. Mislim da je strašno ne biti svjestan da su svi problemi zajednički. Sasvim je svejedno da li se neko zove Muhamed, Ivan ili Boro, na prostoru na kojem žive (u ovom slučaju Bosni i Hercegovini) suočavaju se s identičnim izazovima. Onog trenutka kada se poželi nazadovati neko drugog imena, slikovito rečeno, nazadujemo i sami jer napredak jednog društva leži u zajedništvu i zajedničkom prepoznavanju problema na kojima se treba raditi. No, tako nešto nije u interesu strukturama koje su dovele do ovakvog stanja jer onda ne bi bili tu gdje jesu. Ekonomski parametar jeste ono što bi trebalo biti krucijalno. Kada se on postavi kao primaran i regulišu lična primanja vjerujem da barem 80% pitanja kojima se sada većina ljudi bavi ovdje ne bi ni bili na tapeti.

  Osvrnula bih se, s druge strane, i na medije. Slušajući Vaše izlaganje vezano za zavisne medije ne mogu a da se ne zapitam da li i danas uopće postoje nezavisni mediji? Ja nisam baš sigurna, iskrena da budem. Mladi ljudi koji su pokretači promjena najviše informacija dobivaju preko Interneta. Tamo bujaju portali koji niču kao gljive poslije kiše bez bilo kakvog nadzora, objave, a posebno komentari na njima, obiluju govorom mržnje koji prolazi nekažnjeno a vrši mnogo uticaja i afirmiše huškačke politike po mnogim osnovama. Zaista mi nije najjasnije zašto se ovakve pojave ne procesuiraju i ne kažnjavaju. Jasno mi je pravo slobode govora, štampe, izražavanja, informisanja itd. no ovakve pojave su daleko od toga.

 • #3537

  Emil Karamatić
  Predavač

  Poštovana Bojana,
  sve što ste rekli zavrjeđuje posebnu pažnju. Nadam se i jednu široku debatu. No sad smo tu da pitanja otvaramo, što uz Vašu potporu, smijem reći, radimo jako dobro.

  Jedno od najtežih pitanje je pitanje medijskih sloboda i nezavisnosti medija. Korporacije su, kazao bih, u velikoj mjeri novinarstvo stavile pod kontrolu. Da ne kažem pokorile. Jedno od ključnih pitanja, hoćemo li u budućnosti uopće imati novinarstva koje poznajmo ili je i ono pred velikim porazom.
  Ne postoji država, politička stranka koja ne želi medije staviti pod svoju kontrolu. Zadaća medija je da pokušaju izbjeći sve zamke koje im postavljaju. No bojim se da je već sada prevelik broj prepreka i zamki da ih ni izdavači ni novinari ne mogu savladati.
  Ostaju još Javni servisi kao mjesto gdje bi se mogla graditi oaza nezavisnog, slobodnog. No i tu postoji problem postavljanja upravljačkih struktura preko kojih političke partije ili korporacije mogu utjecati na samu uređivaču politiku.
  Mnogi će reći da slobodan i nezavisan mediji ne postoji. Nije baš utješno. Ali slika je skoro pa takva.
  Prije bih rekao da postoje novinari koji se bore za veću slobodu. I ta borba nikad neće prestati. Iz osobnog iskustva znam da su novinari ti koje umor savlada. Međutim, oni koji su navikli, posljednji damar će dati za slobodu i nezavisnost.
  Također, treba imati na umu da moja sloboda ne može i ne smije ugroziti vašu slobodu. Tu se vraćamo na pitanje prava i odgovornosti.
  Jačanjem pravne države, građanskog društva te stvaranjem jasne slike građanskih prava i odgovornosti imat ćemo i jasniju sliku medijskih sloboda i društvene potrebe za nezavisnim medijima. No to je proces, bojim se, u koji mi u Bosni i Hercegovini još nismo ni pokušali ući.
  Da, tek smo, ovoj širokoj temi odškrinuli vrata.
  S poštovanjem

  • Ovaj odgovor je promijenjen prije 1 godina, 8 mjeseci od strane  Emil Karamatić.
 • #3540

  Poštovani, hvala Vam na odgovoru. Toga sam se i bojala, ali ne znači da je situacija beznadežna. Naprotiv. Ovdje smo na ovoj školi kako bismo dodatno učili o uticaju medija i prepoznavanju sadržaja koji plasiraju. Ukoliko jačamo svoje opredjeljenje ka miru vjerujem da onda informacije koje mu ne doprinose nećemo ni uzeti u razmatranje. Znanje je osnova kako se ne bi bilo podložno manipulaciji.

  Nadam se uključenju drugih učesnika škole pa da dodatno razvijemo debatu.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.