Izgradnja identiteta za pomirenje

Predavač postavlja sebi i svima nama pitanje o subjektu konflikta – tko se i u kojem dijelu svojega identiteta odupire, suprotstavlja, sukobljava. Kakav je i što sve čini naš identitet kojim se predstavljamo i nastupamo prema drugome? Kako izgrađujemo vlastiti identitet? Preispitujemo li uopće svoj identitet ili ga uzimamo zdravo za gotovo? Unutar kojeg vrijednosnog okvira možemo uopće promišljati promjene ili izgradnju vlastitog identiteta? I na koncu, jesu li slojevi našega identiteta sposobni za transformaciju u smjeru izgradnje povjerenja i nastojanja oko pomirenja? Odgovori na ova pitanja traže zajednička nastojanja i promišljanja…

Izgradnja identiteta za pomirenje: Forum

Home Forumi Izgradnja identiteta za pomirenje

Ova tema sadrži 2 odgovora, ima 3 sudionika, zadnji odgovor od:  Selma Alispahić prije 7 mjeseci, 1 tjedan.

 • Autor
  Postovi
 • #3874

  newadmin
  Ključonoša

  Izgradnja identiteta za pomirenje

 • #4418

  Sabina Hujić
  Sudionik

  Lijep pozdrav,
  Mislim da dosta ljudi ne razmišlja o svojim identitetima a svako od nas ih ima jako puno. Isto tako identitet nam daje mnogo prilika u životu koje trebamo iskoristiti poput upoznavanja sličnih ljudima, pronalaska posla kojeg volimo raditi itd. Postoje i identiteti koje mi neodređujemo poput toga da smo nekome djete ili brat i sestra i tome slično. A i onih na koje utičemo tj. Toga da li smo medicinar ili električar, vjernik ili ne. Smatram da različiti identiteti treba da nas ujedine a ne razdvajaju ili orave određene podjele jer ne postoji način novog učenja ako znamo samo za isto. Balkan je mjesto različitih stavova, uvjerenja, mišljenja, nacija i religija i to treba da čini naše bogatstvo. Bitno je da znamo razlučiti svoje emocije i stavove i znati kakav identitet zapravo i imamo. Jedino uže za koje se držimo kod izgradnje moralnog odgoja kod omladinaca i jeste vjeronauka u školama i treba da ju iskoristimo na najbolji mogući način. Svaka od strana treba da bude uključena u proces pomirenja a ne da na njihov međusobni odnos utiče treća strana poput vlasti.

  Srdačno, Sabina

 • #4526

  Poštovani,

  Hvala Vam za predavanje. Slažem se sa Vama da naglašavanje suprotnosti i “negativnog identiteta” treba ustupiti mjesto izgradnji “pozitivnog identiteta” koji otvara mogućnosti mirne koegzistencije. Kada je riječ o potencijalnoj pozitivnoj političkoj ulozi religije i proturječnoj situaciji, s obzirom na lokalni kontekst, u kojoj su religije sa univerzalističkim porukama i porukama mira partikularizirane i “etnicizirane” i tako stavljene u službu isticanja razlike, da li i na koji način religija može, prema Vašem mišljenju, biti vraćena svojoj autentičnoj misiji i pomoći izgradnji zajedničkog identiteta?

  Srdačan pozdrav,
  Selma Alispahić

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.